SP: gekker op SP-clubkas dan op SP-wethouder in Rijswijk

SP

Verplichte afdracht

Waarom gaat iemand in de politiek? Om zo veel mogelijk aan te kunnen schuiven bij goed bekeken talkshows? Trefwoord: ijdeltuiterij. Of: uit idealistische overwegingen? De Schrijvende Rechter is ervan overtuigd dat die laatste categorie politici het grootst is. De SP deelt dit gedachtegoed uitbundig. SP-politici storten tussen de 50% en 75% van hun salaris in de clubkas van de SP. En ja, dat is een verplichte afdracht. Je zou SP-politici dus verkapte vrijwilligers kunnen noemen.

SP-clubkas spekken

Groeibriljant Björn Lugthart (36), namens de SP wethouder in Rijswijk, weigert sinds mei dit jaar de SP-clubkas nog verder te spekken. Het conflict sluimert al ruim twee jaar. Preciezer: sinds Lughthart wethouder in Rijswijk is. Lughthart weigert de SP inzage te geven in zijn eventuele spaargelden, neveninkomsten, schulden en hypotheek. Hij vindt dat dat zaken zijn die de SP niet aangaan. Lees hier het volledige artikel in het AD. Of maak een verdiepingsslag.

Even hardop denken

Mooi dat de SP het partijbelang centraal stelt. Maar om nu tot 75% van het salaris van SP-politici in de clubkas te laten vloeien, is nogal érg hebberig.  Van de SP. Op die manier dwing je je hard werkende uitblinkers namelijk om er een krantenwijk bij te nemen. Prangende vraag blijft sowieso: wat doet de SP precies met al die afdrachten die in de clubkas ploffen? Gaan die voor 100% naar armlastigen in onze samenleving? Of wordt een deel aangewend voor verkiezingscampagnes? Of?

Uitspraak van de Schrijvende Rechter
De Schrijvende Rechter omarmt het solidariteitsprincipe dat SP hanteert. Dat voorkomt individueel ijdeltuitengedrag. Wél vraagt de Schrijvende Rechter zich hierbij hardop af waarom de verplichte afdracht zo gruwelijk hoog moet zijn. Die vraag zal ik voorleggen aan de SP. Met de kanttekening dat ik 30% afdracht al heel hoog vind. In dit verband: een voetbalclub die zijn spelers verplicht om 5% van het salaris in de clubkas te storten, kan rekenen op ongelofelijk veel eigen doelpunten. Zodra de SP-reactie binnen is, zal ik die in mijn uitspraak verwerken. Dit is mijn voorlopige uitspraak. Die ik zal delen met de SP-partijbonzen.

 

Geef een reactie