Online bestellen? Knuffel de buren!

online bestellen

Bezorger wil pakketjes snel kwijt

We bestellen steeds meer online. En al die aankopen moeten thuis worden bezorgd. Dat blijkt lastig, want er moet zo links en rechts ook nog buitenshuis gewerkt worden om de aankopen te kunnen betalen. Uit eigen ervaring: je moet er echt behoorlijk goed uitzien om thuis achter de webcam een leuke boterham te kunnen verdienen. Ik draaide jaren nul euro omzet. Maar nu dwaal ik af.

Burenruzie

Waar het wél om gaat: je moet dus thuis zijn om het bestelde pakketje in ontvangst te kunnen nemen. Anders is de bezorger gedoemd de buren dwingend te vragen jouw pakket in ontvangst te nemen. Dwingend, want de bezorger heeft maar één doel: alle pakketjes zo snel mogelijk kwijt raken. Maar buren zijn daar lang niet altijd automatisch toe bereid. Het aantal burenruzies zit al jaren flink in de lift. Anders dan tv-hit De Rijdende Rechter doet vermoeden, gaan burenruzies niet alleen over heggen, schuttingen en schuurtjes die soms wel anderhalve centimeter te hoog of laag zijn. Met name in de dichtbevolkte Randstad maken buren elkaar het leven zuur. Simpelweg omdat ze elkaar niet mogen.

Dinsdag: pakjesdag

Omdat er in het weekend veel online wordt besteld, is dinsdag inmiddels uitgegroeid tot pakjesdag. Maar ook op andere dagen kan er regelmatig aan de voordeur worden gebeld om te vragen of je bereid bent een pakketje van de buren aan te nemen. Zonder er meteen een aansteker onder te houden. Want laten we eerlijk zijn: met de buurman links ga je graag wekelijks zwemmen. Met de buurvrouw rechts zou je dat alleen doen in een krokodillenvijver. En ja, zij eerst! Omdat dit pakketjesprobleem in de toekomst alleen nog maar groter zal worden, heeft de Schrijvende Rechter  spelregels opgesteld. Lees en huiver.

Uitspraak van de Schrijvende Rechter
De Schrijvende Rechter schept graag duisternis in ook deze chaos. Daartoe gelden de volgende drie spelregels.

1
Als je buurman/vrouw online een bestelling doet, is het zijn/haar probleem om de bestelling in huis te krijgen. Als een buur dat pakketje in ontvangst wil nemen, is dat een burendienst. Die we in deze setting ‘gunst’ noemen. Bij de online bestelling dien je maximaal drie huisnummers (binnen een straal van 50 meter) te vermelden waar de pakketjes kunnen worden afgegeven als je zelf niet thuis bent. Wil je dat niet, dan zorg je voor een slimme brievenbus in je tuin of bij je voordeur.

2
Er moet een wisselwerking zijn: jij neemt pakketjes aan van de buren. En die buren doen dat voor jou. Je gaat toch ook geen orgaan van een ander accepteren, terwijl je zelf geen orgaan af wilt staan. Toch?

3
Het in ontvangst nemen van pakketjes voor de buren hoef je hoogstens één keer per week te doen. Dat spreek je ook zo met je favoriete buren af.

In de kern komt het er dus op neer dat je jouw probleem niet klakkeloos door kan geven aan een ander. Regel het in. Verzuim je dat, dan kun je alleen naar jezelf wijzen. Dit is mijn uitspraak. Vertel het door aan de buren.

Geef een reactie